Talno ogrevanje: prednosti in slabosti

Talno ogrevanjeV današnjih časih pogosto slišimo da ljudje v novogradnje vgrajujejo talno ogrevanje. Toda katere prednosti ima ta sistem, predvsem pa katere slabosti? Talno ogrevanje ima v primerjavi z radiatorji veliko prednosti. Vse slabosti prednosti radiatorjev in talnega gretja lahko najdete na spletni strani www.urejam.si. Prva prednost talnega ogrevanja je ploskovno sevanje zraka, pri katerem seva iz tal toplota, ki je prijetnejša kot pri klasičnem ogrevanju. Ker topel zrak ne kroži kot pri klasičnem centralnem ogrevanju je v prostoru manjša količina prašnih delcev.

Ker se toplota pri talnem gretju dviguje od tal navzgor proti stropu je temperatura pri tleh višja kot pri stropu, kar da prijeten občutek ugodja. Prednost talnega gretja je tudi izredno velika grelna površina, saj se segreva vsa površina tal v hiši, zato je tudi poraba energije za ogrevanje nižja, saj grelnih virov, torej talne površine ni potrebno tako močno segrevati za doseg enakega učinka kot pri radiatorju. Talno gretje tudi varčuje na prostoru, saj je vsa nepotrebna “nesnaga” skrita pod talnimi oblogami, zato imamo na razpolago večji prostor, ki ga lahko koristno porabimo.

Kljub vsem prednostim pa ima talno ogrevanje še nekaj slabosti oziroma pomanjkljivosti. Ena izmed njih je tudi neprilagodljivost na spremembe in na naknadna popravila, saj je potrebno, v kolikor da se talno ogrevanje pokvari, uničiti tla v prostoru in napako odpraviti.