Keramične ploščice: za vsak prostor vašega doma

Keramične ploščice v kuhinjiEna izmed najdlje kot tudi najpogosteje uporabljenih talnih ali drugih oblog so ravno keramične ploščice. Sprva so bile namenjene le za polaganje v kopalnicah, sodobna tehnologija pa je proizvedla tudi takšne, ki so primerne za druge prostore v hiši in tudi izven nje. Danes so keramične ploščice za kuhinjo praktično nujna zaščita predela stene med pultom in visečimi omaricami.

V osnovi je vsaka keramična ploščica zgrajena iz gline. Ta spodnji sloj gline je žgan na temperaturi med 900° C in 1200° C. Zgornja plast ploščice oziroma glazura pa predstavlja prevleko čez spodnji sloj oziroma tako imenovani biskvit ploščice in preprečuje poškodbe in obdrgnine ploščice in daje lep videz. Keramične ploščice delimo na 12 različnih skupin po načinu oblikovanja in po vpojnosti vode. Po namenu uporabe pa jih delimo na:

  • talne
  • notranje
  • zunanje
  • stenske

Glina, ki je sestavni del keramike, je poznana kot material ki se zelo hitro ogreje in toploto dobro skladišči, zato je po keramiki prijetna tudi bosa hoja. Poleg dobre akumulacijske sposobnosti so keramične ploščice za vodo nepropustne, zato lahko po njih polivamo vodo brez kakršnihkoli posledic.