Računalniško programiranje

ProgramiranjeRačunalniško programiranje je faza procesa razvoja računalniške programske opreme, njen cilj pa je ustvarjanje novih računalniških programov, o tem lahko več izveste na strani http://www.ms3.si. Kdor programira, se imenuje programer in pri delu uporablja ustrezna razvojna orodja. Računalniško programiranje je področje računalniške vede, ki spada v razvoj programske opreme. Razvoj programske opreme pozna več razvojnih metodologij, na primer model vodnega slapa, spirale, ekstremnega programiranja in drugih.

Programiranje samo po sebi zveni zelo zapleteno, vendar pa obstaja čedalje več različnih programov, s katerimi se lahko vsak začetnik poglobi v skrivnosti programiranja. Predvsem na različnih forumih vse več mladih fantov in tudi deklet ponavlja vprašanje, kako postati programer, kako začeti, katera orodja za programiranje izbrati in kaj najprej programirati. Neki avtor knjig o računalniškem programiranju je že dolgo časa nazaj zapisal, da se vsak lahko nauči nekega programskega jezika, ne da pa se naučiti biti programer. Programer naj bi imel skupek določenih lastnosti, zaradi katerih je pri svojem delu bolj uspešen. Potrpežljivost in koncentracija za opravljanje vedno istih opravil, trma in natančnost, zmožnost deduktivne logike ter predvidevanje poteka dogodka naprej in nazaj je le nekaj lastnosti, ki morajo odlikovati vsakega programerja. Kdor ima naštete lastnosti, je na dobri poti, da postane dober programer. Programiranje se začne tako, da izberete programski jezik, orodje in platformo, težko pa je najti odgovor, kateri od njih je najboljši, saj ima vsak programer svoj izbor in vam bo tako tudi svetoval.

Programiramo lahko tudi na svojem mobilnem telefonu, za kaj je zelo primeren sistem Android. Zaradi svoje dostopnosti, odprtosti in prilagodljivosti ga izdelovalci mobilnih naprav uporabljajo čedalje več, tako za telefone kot tablične računalnike. Programiranje za sistem Android je precej preprosto, naučiti se je potrebno le nekaj pomenov iz programskega jezika Java, za razvoj in testiranje svojih aplikacij pa niti ne potrebujete mobilnega telefona, saj samo programsko okolje omogoča simulacijo delovanja vaše aplikacije.