Zdrava prehrana: kako jo imeti?

Zdrava prehranaČe bi vprašali naše dedke in babice, nam o zdravi prehrani ne bi imeli kaj dosti za povedati, saj je tudi sami niso imeli. Razlog za to pa ni, da se zdravega prehranjevanja niso držali ampak ravno obratno. Včasih so bili srečni, če so imeli sploh kaj za jesti, saj je bilo hrane znatno manj kot danes. Danes pa zdrava prehrana dosega vse več poudarka in razpravljanj. Vse o zdravem prehranjevanju boste izvedeli na priloženi povezavi.

Zdrava prehrana poudarja, da naj bi normalna odrasla oseba vsak dan jedla veliko žita, zelenjave in sadja, mleka in mlečnih izdelkov, semen, stročnic in oreščkov. Le dvakrat do trikrat tedensko naj bi človek jedel ribe, jajca, perutnino in slaščice, ostale vrste mesa, kot je govedina in svinjina pa naj bi bile na krožniku le nekajkrat mesečno.

Strokovnjaki priporočajo da zelenjave ne kuhamo, namesto tega jo le podušimo in ohranimo vitamine. Zdrava prehrana ne dovoljuje, da bi zelenjavo spohali in ocvrli ter pojedli tako, saj tako nismo naredili nič bolje kot če bi pojedli kos ocvrtega pohanega mesa. Enako je s sadjem. Sadje poskušajmo jesti, čimbolj naravno in nepredelano, po možnosti na prazen želodec. Zdrava prehrana odsvetuje vse kompote in sladkane solate.