Viralno oglaševanje

Viralno oglaševanjeVrst oglaševanja je veliko, eno novejših je viralno oglaševanje, o katerem si lahko preberete na strani http://viralnooglasevanje.com. Obstaja več vrst viralnih sporočil: pošli naprej, pripelji prijatelja, prikrito oglaševanje, ustvarjanje govoric, parčkanje in gverilsko oglaševanje.

Pošlji naprej je viralno oglaševanje, ki poteka ponavadi preko spletne pošte, katera nas pozove, naj sporočilo pošljemo naprej, od zanimivosti in razburljivost sporočila pa je odvisen uspeh te metode. Primer za tako oglaševanje je verižno pismo, ki ti pravi da ga pošli naprej na 5 naslovov in boš imel uspešen dan. Pripelji prijatelja je viralno oglaševanje, ki ponuja nagrado, če prijatelju priporočimo stran in se naš prijatelj res odzove. Metoda je dokaj učinkovita, saj velja, da več prijateljev kot povabiš, več se jih bo odzvalo in več možnosti imaš za zmago. Prikrito oglaševanje doživimo takrat, ko sporočilo predstavi nenavadno ali zanimivo spletno stran, novico ali aktivnost, brez različnih povezav ali namigov na pošiljanje naprej. Provokativen naslov, ki zveni spontano usmeri ljudi, da raziščejo sporočilo in ta način oglaševanja je najtežje identificirati, saj je na internetu toliko zabavne in nenavadne vsebine, da je nemogoče preveriti vse.

Ustvarjanje govoric je viralno oglaševanje, ki deluje po principu, da s kontroverznostjo ustvari polemike. So na meji korektnosti, saj ustvarijo govorice in se tako reklamirajo naprej. Mnoge zvezde to uporabljajo pri promociji svojih filmov, saj se pred premierno poročijo, ločijo, gredo na odvajanje od mamil in podobno. Kot pravijo, nobena reklama ni slaba reklama. Parčkanje je viralno oglaševanje, ki od nas zahteva prijavo v sistem, naredimo listo prijateljev in označimo, kaj na s zanima pri zmenkih. Vsak uporabnik lahko dobi zmenek, če se prijavi na to stran, saj nas stran poveže s sorodno dušo, če imamo podobna pričakovanja glede zmenkov. Gverilsko trženje pa spada med sodobnejše, nekonvencionalno viralno oglaševanje, saj je njegov namen šokirati ljudi z inovativnostjo in tako ustvariti maksimalen dobiček z minimalnimi sredstvi.