Kaj so 3D modeli in na katerih področjih jih uporabljamo

3D modeli predstavljajo neko fizično telo s pomočjo zbirke točk v 3D prostoru, ki so povezane z različnimi geometrijskimi subjekti , kot so trikotniki, črte, ukrivljene površine, ipd. Ker so 3D modeli zbirka podatkov (točk in drugih informacij), so lahko narejeni z roko, z algoritmom ali pa so lahko skenirani. Njihove površine lahko nadalje opredelimo s preslikavo teksture. 3D modeli se pogosto uporabljajo v 3D grafiki in CAD(programi za natančno risanje ipd.). Pravzaprav se je njihova uporaba zelo razširila pri uporabi 3D grafike na osebnih računalnikih.

3d modeli

Veliko računalniških iger uporablja vnaprej opravljene slike 3D modelov. Dandanes se 3D modeli uporabljajo na različnih področjih. Na primer v medici, uporabljajo jih za podrobne modele organov, ki so lahko narejeni iz več rezin 2D slik od MRI ali CT. Filmska industrija uporablja modele kot znake in predmete za animiranje resničnega gibanja v slikah. Industrija za video igre jih uporablja kot sredstva za računalnike in video igre. Arhitektura uporablja modele za demonstracijo predlaganih stavb in pokrajine namesto tradicionalnih, fizičnih arhitekturnih modelov. Inženiring jih uporablja kot načrte za nove naprave, vozila, objekte in tudi za številne druge načine.

V zadnjih desetletjih je znanstvena skupnost za zemljo začela graditi celo 3D geološke modele za standardno prakso. 3D modeli so lahko tudi osnova za fizične naprave, ki so narejene s 3D printerji ali pa CNC stroji. Zadnje čase  se je zelo uveljavilo 3D tiskanje, saj so 3D modeli lahko kupljeni na spletu in nato narejeni doma s 3D printerji. Uporabljamo jih tudi za 3D obleke, saj je to zelo priročno za modne oblikovalce.

Več informacij o 3D modeliranju in modelih si lahko preberete tukaj http://www.chemets.si/.