Dober spanec je izredno pomemben

Večina ljudi dandanes spancu ne namenja posebne pozornosti, čeprav je zelo pomemben. Dejstvo pa je tudi, da je naš današnji tempo življenja izredno hiter in tako enostavno pozabimo na spanec, saj se nam ne zdi potreben. A naj vam povem kako se motite. Spanec je odgovoren za številne funkcije v našem telesu, z njim pa se ne spočije samo telo, temveč tudi naši možgani.

Za dober spanec niso pomembne samo postelje, na katerih spimo, temveč tudi ustaljen spalni ritem in to, da spimo v popolni temi. Primanjkljaj spanca se nam bo poznal na čustveni, telesni in duševni ravni. Mogoče ne veste tega, ampak primanjkljaj spanca je lahko odgovoren tudi za slabo voljo, izgubo možganske moči, pomanjšanj libido, depresijo, povečanje telesne teže in še česa.

postelje

Oglejmo si nekaj nasvetov, s katerimi boste izboljšali vaš spanec in splošno počutje. Kot sem rekel v prvem odstavku tega članka, je izredno pomembno, da vzpostavite reden spalni ritem. To v optimalnem primeru pomeni, da vsak večer hodite spat ob isti uri in, da vsako jutra vstajate ob istem času. V današnjem razgibanem stilu življenja je to sicer precej težko, vendar se potrudite in opazili boste razliko.

Pri spancu pa niso važne samo stvari, ki jih počnemo, ko gremo spat, temveč tudi tiste, ki jih počnemo pred spanjem. V poznem popoldnevu bi se na vašem mestu izogibal preveč začinjeni hrani. Spanec lahko spodbudite tudi s pitjem toplega čaja, ki ne vsebuje kofeina, najboljši so zeliščni. Dolgo strmenje v računalniški zaslon ali TV lahko telo ukane, da je zunaj še dan in tako se zmanjša izločanje hormona, ki v telesu uravnava zaspanost.

Preizkusite teh nekaj malih ukrepov in vaše telo vam bo hvaležno.